Er zijn heel wat slaapstoornissen bekend die je veel slaapproblemen kunnen bezorgen.
We noemen er een aantal op:

-Insomnia Insomnie of slapeloosheid, Wie hier last van heeft kan ’s nachts niet goed in slaap komen en blijft hierdoor te lang wakker of men slaapt te licht.

-Tandenknarsen ook wel Bruxisme genoemd, hierbij heeft niet alleen de tandenknarser zelf last van slapeloosheid maar ook de partner zal moeite hebben om met een tandenknarser naast zich in een goede nachtrust te komen.

-Delayed sleep phase syndrome (DSPS) ook wel uitgestelde slaapfasesyndroom of vertraagde slaapfasesyndroom: een slaapstoornis van de biologische klok.

-Narcolepsie is een neurologische afwijking die gekenmerkt wordt door onweerstaanbare perioden van slaap en slaapstoornissen in het algemeen.

-Jetlag, mensen die vaak vliegen naar landen met een groot tijdsverschil kunnen last krijgen van een jetlag doordat ze ineens b.v. van de avond meteen doorgaan naar de ochtend en de nacht overslaan.

-Apneu of een slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling onderbroken wordt tijdens de slaap.

-Slaapwandelen is lopen terwijl iemand in slaaptoestand is en waarbij het lijkt alsof men gewoon wakker is.

-Slaapverlamming is meestal een normale verlamming waarbij de spieren, behalve het hart- en oogspieren worden verlamd tijdens de slaap. Soms treed deze echter op wanneer men nog wakker is, meestal vlak voor of na het in slaap vallen.

-Nachtmerries, heftige, meestal enge dromen waarna men meestal meer moe dan uitgerust wakker word.

-Parasomnie, mensen die praten in hun slaap.

-Snurken is een geluid dat gedurende de slaap wordt voortgebracht door trillende zachte delen van de neusholte, mond en keel. Ook hierbij telt dat niet alleen degene die snurkt last heeft van een slaapstoornis maar ook de partner enorm geplaagt wordt tijdens de slaap.

-Hypersomnia of hypersomnie: overmatige slaperigheid overdag.

-Periodieke beenbewegingen (Periodic leg movements Disorder): regelmatige (om de 20 à 40 seconden) voet of beenbewegingen tijdens de slaap.

-Restless legs syndrome oftwel het rusteloos been syndroom: bij het slapengaan en of liggen de enorme onvrijwillege drang om de benen te bewegen.